קורס פסיכומטרי או השלמת בגרויות?

כשמתחילים לקרוא את האותיות הקטנות ולהבין מה באמת צריך כדי להירשם ללימודים אקדמיים, מסתבר שהשתתפות וריקודים על הדשא ביום הסטודנט אינם תנאי מספיק כדי לעמוד בדרישות הסף. ככל שאתם רוצים ללמוד מקצוע מבוקש יותר בפקולטה נחשקת יותר, כך הדרישות שתצטרכו לעמוד בהן – ממוצע הבגרויות וציון המבחן הפסיכומטרי שלכם – גבוהות יותר.

אין ברירה, וצריך לשנס מותניים ולהתחיל ללמוד לקראת הלימודים, אלא שכאן נשאלת השאלה – מה עדיף? האם לצלול אל תוך ספרי הפסיכומטרי? או אולי מוטב לנסות קודם להשלים בחינות בגרות חסרות ולנסות לשפר ציונים בחלק מהמקצועות, כדי להשיג ממוצע בגרויות כולל גבוה יותר? כמו תמיד, אין תשובה אחת שנכונה לכולם, ויש שיקולים שונים שאתם צריכים להביא בחשבון לפני שתחליטו איך להשקיע את הזמן, המאמצים והכסף שלכם. לפניכם כמה נקודות למחשבה, שיסייעו בקבלת ההחלטה:

"קוצים במקום שבו נהוג לשבת" (השלושרים) – מצד אחד, משך הזמן שתצטרכו להשקיע בלימודים לבחינת בגרות אחת יהיה קצר יותר מאשר לימודים לבחינת הפסיכומטרי, שמצריכים הרבה מאוד השקעה לאורך די הרבה זמן, בין אם החלטתם ללמוד בכוחות עצמכם, ובין אם נרשמתם לקורס הכנה לקראת המבחן. מנגד, במרבית המקרים כנראה שתצטרכו להשלים יותר מבגרות אחת, ואם מדובר בסדרת מבחנים ארוכה ייתכן שבטווח הארוך תצטרכו להשקיע בהם יותר זמן וכוח מאשר בלימודים לפסיכומטרי.

"מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר" (אריק איינשטיין) – האופי שלכם ושגרת היום שלכם יכולים להשפיע גם הם על היכולת שלכם להתמודד בהצלחה עם השלמת בגרויות או עם לימודי פסיכומטרי. אם יש לכם משמעת עצמית, ואתם יכולים להכריח את עצמכם לקום בשעה הגיונית ולא בצהריים, כמו שצעירים לפני לימודים לפעמים עושים, כנראה שעדיף לכם ללמוד בכוחות עצמכם לבחינות הבגרות שאתם צריכים להשלים. אם, לעומת זאת, אתם חייבים מסגרת ומישהו שיגיד לכם מה לעשות כדי לעמוד ביעדים, עדיף לכם להשקיע בקורס השלמת בגרויות או בקורס הכנה לפסיכומטרי, שמחייב אתכם להגיע בשעות מסוימות למקום מסוים, ולעמוד בזמנים בפתירת תרגילים ומטלות לבית.

"טוב יותר לברר קצת קודם" (כוורת) – לפני שאתם בכלל מתחילים להסתבך, נסו לברר עם עצמכם לשם מה אתם רוצים לעשות פסיכומטרי או השלמת בגרויות. איזה מקצוע אתם מעוניינים ללמוד? וחשוב יותר – מה דרישות הסף כדי להתקבל אליו? תופתעו לגלות שיש לא מעט פקולטות וחוגים שבגלל הביקוש הנמוך אליהם כוללים תנאי סף נמוכים למדי כמו ציון פסיכומטרי של 450 או 500, שלא תתקשו להשיג גם אם תשקיעו מעט מאוד זמן בלימודים לקראת המבחן. פקולטות אחרות יפטרו אתכם כליל מחובת פסיכומטרי, אם ממוצע הבגרויות שלכם גבוה מספיק. אם השלמת הבגרויות שנדרשת מכם כדי להגיע לסף היא מינימלית, עדיף להשקיע בכיוון הזה. לעומת זאת, מסלולים מסוימים בלימודי תקשורת לתואר ראשון, למשל, ידרשו מכם רק ציון פסיכומטרי גבוה, ויתעלמו לחלוטין מממוצע הבגרויות שלכם, ואולי תגלו שתוכלו לחסוך מעצמכם את הטרחה הזו.